Leven boven je stand

Het is zo makkelijk om te leven boven je stand. Voor een student komt er best wat geld binnen – ik zit ruim boven het bijstandsniveau. Dan is het heel erg makkelijk om geld over de balk te smijten. Een jurkje hier, avondje stappen (nooit een feestbeest geweest, gelukkig!), “iets-wat-ik-echt-nodig-heb”, uit eten of eten laten bezorgen…

Geld blijkt bij mij de laatste tijd nogal te rollen.

En dat wil ik niet! Ik ben bezig om een studieschuld op te bouwen (het is vrijwel onmogelijk om en te studeren, en goede cijfers te halen, en te werken, en daarvan te leven zonder rijke ouders) en het is cru als ik heel veel geld dat ik heb ‘weggegooid’  moet terug betalen.

Dus een beetje sparen is wel de bedoeling. En misschien is ook de les in nederigheid door wat bescheidener te gaan leven, belangrijk.

Want wat is er nou gewoon nodig voor een fijn leven? Een dak boven mijn hoofd, eten en drinken en een doel in mijn leven. Daar helpt een strijkijzer misschien wel aan mee, maar niet bijvoorbeeld de zoveelste gadget van de Action die ik eigenlijk niet nodig heb.

Wat wil ik gaan doen?
– Extra geld bijverdienen (schoonmaken, smaakproeven) en dat gelijk op de  spaarrekening storten
– Wat meer leven als een ‘vrek’, kijken of het ook gratis kan – of bijna gratis (tweedehands/met korting/etc.) en niet al te veel uitgeven aan dingen die er toch niet aan doen. Want, sowieso:
– Wil ik meer gaan snoeien in de activiteiten en dingen die ik (wil) doen. Ik wil simpeler leven!

Ik ga eens aan de slag – en kijken wat mij, op de langere termijn, gelukkig maakt.

PS… Ik doe ook mee aan de buy nothing new month – een maand lang niets nieuws kopen. Ken jij het fenomeen en doe je eraan mee?

Advertenties

5 gedachtes over “Leven boven je stand

 1. Ik ben geloof ik eerder een vrek dan een geldroller. Maar met het geld wat ik bij elkaar vrek, ga ik dan wel regelmatig kamperen, ook swinters. Daar doe ik het dus voor.
  Als je wilt besparen, zorg dan dat je wat maaltijden in je vriezer hebt,dan hoef je niet te laten bezorgen. Ook een weekplanning voor je eten kan enorm voordeel opleveren.

  Like

 2. Wij doen ook af en toe mee aan een discussie bij een reclamebureau. 25 tot 40 euro per keer. Wisselt wel erg of je mee mag doen en hoeveel het verdient. Maar verder relaxt.
  En in mijn studietijd heb ik regelmatig opgepast (en in die tijd dan geleerd/verslagen geschreven), dat was goed te combineren met mn studie. Verdiende niet heel veel, maar liep toch leuk op (zeker in tentamenweken)

  Like

 3. Ik ken het fenomeen om gedurende een maand niets nieuws te kopen maar ik doe daar niet aan mee. Stel dat ik gedurende die bepaalde maand iets in aanbieding zie wat echt interessant is en dat ik toch van plan was van te kopen, dan zie ik niet in waarom ik het op dat moment niet zou kopen net omdat die actie van niets kopen gedurende die maand loopt. Ik zou me er nadeel aan doen om het niet te kopen en het de maand erop, wanneer het niet meer in aanbieding staat, te kopen.

  Like

 4. Nu langzaamaan de tijd eraan komt van het maken van een nieuw jaarbudget, verheug ik mij weer op de cijfertjes. Wij zitten in een andere levensfase en hebben natuurlijk nu andere belangen. Maar nog nooit hebben wij afgelopen 20 jaar boven onze stand geleefd. Vroeger hebben wij wel uitspattingen gemaakt toen wij nog erg jong waren. Als je 10 euro binnenkrijgt kom je ooit in de problemen als je 10,10 uitgeeft. En dat heb ik altijd voor ogen.

  Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s