Het minimaliseren van een hobby

Het lastigste wat ik nu vind qua minimaliseren is het minimaliseren van mijn hobby. Mijn hobby is naast, het bezig zijn met textiel (haken, weven, naaien); levende geschiedenis. Dit houdt in dat ik op mijn vrije zaterdag/zondag/weekend ergens naar een evenement rij om mezelf daar onder te dompelen in de prehistorie door mezelf te verkleden en demonstraties te geven over hoe men vroeger leefde. Dit overlapt een beetje met het textielgebeuren, omdat ik bijvoorbeeld weefdemonstraties geef.

Het geeft mij veel voldoening; zo heb ik een fantastische vriendenkring hierdoor opgebouwd en het daagt mij ook uit om nieuwe dingen te proberen. Het is ook godsgloeiend duur (benzine, materialen, tijd) en af en toe zijn de omstandigheden een beetje primitief. Zo kan je een heel weekend regen hebben, en door de modder moeten lopen naar de dixie. Maar de allergrootste probleem is op het moment dat ik feite zo’n twee complete huishoudens heb: een moderne en een prehistorische (en nee, met de hobby stoppen is geen optie). In een studentenkamer van vijf bij drie (zeer ruim voor studentikoze begrippen) loopt het dan toch snel vol.

Als re-enactor (zoals de officiele term luidt) heb ik nog een vrij lichte “kit”. In principe ga ik meestal een dag naar een evenement en neem ik meestal alleen een mand mee met mijn kleding en de ambacht voor die dag. De rest laat ik achter in mijn kamer. Zo weef ik niet elke keer, maar soms heb ik ook zin om eens te gaan spinnen. Af en toe, een of twee keer per jaar ga ik een heel weekend naar een evenement, gewoon omdat ik er dan zin voor heb en vrij kan krijgen op het werk. Dan gaat er ietsjes meer mee, zoals een slaapzak en -mat. Wat medicijnen en schoon ondergoed. Extra eten.

Afijn, ik denk dat jullie het wel begrijpen.

Op dit moment heb ik ook een soort tien-jaren plan. Op een gegeven moment wil ik een eigen tent hebben, met wat meubilair. Vroegah, toen ik nog niet op mezelf woonde, was het plan altijd om een deel van het meubilair zowel ijzertijd als modern geschikt te maken zodat ik minder spullen in de berging zou hebben staan. Op zich was dat een heel nobel streven, maar in de realiteit bleek toch tweedehands, modern meubilair toch een tikkeltje realistischer. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een droom van mij. Lekker rustiek enzo. Het plan is als ik werk en wat geld over heb, om een paar workshops te volgen bij een kennis en zo mijn meubilair bij elkaar spaar.

Dat zijn de toekomstplannen, terug naar het nu. Op het moment ben ik een beetje bang om te beginnen om alle ijzertijdspullen door te lopen. Op een gegeven moment verzamel je een hele hoop, inclusief de bijbehorende miskopen. Die wil ik het liefst wel verkopen (omdat het vrij specialistisch is en de kringloper er waarschijnlijk geen raad mee weet).

Nu ik het zo van mij afschrijf, realiseer ik mij dat ik vooral op drie pijlers wil richten: een goede basis-kit (die ik al heb), een nette kit voor officiele gelegenheden (jup, dat komt voor) en een eigen tent inclusief inboedel.

Dat is haalbaar.

Het geeft ook een goede richting, zodat ik weet waar ik naar toe wil. Ik heb nog een aantal lopende projecten staan die ik nu ga evalueren en afmaken. Ook ben ik van plan om even niets nieuws qua materiaal te kopen (behalve als ik met een project bezig ben ik zonder een bepaald materiaal kom te zitten). Ik heb voldoende materiaal om bezig te blijven, het wordt tijd dat ik er eens op ga teren.

Dus concreet: opruimen die hap en alles afmaken zonder al te veel geld te hoeven uitgeven aan (nieuw) materiaal, omdat er al veel hier rond ligt te slingeren.

Waar zat jij tegenaan te hikken, qua consuminderen?

Advertenties

3 gedachtes over “Het minimaliseren van een hobby

 1. Het lijkt me echt een hele leuke hobby, die jij hebt! Bijzonder ook. Ik kan me voorstellen dat je die niet wilt opgeven. Fijn dat je nu een plan hebt hoe je het gaat aanpakken. Mooi zoals schrijven helpt om je gedachten te ordenen!

  Like

 2. Wat leuk om over deze hobby te lezen. Ik ben wel eens naar zo’n soort evenement geweest. Als ‘gewone’bezoeker kon je er ook spullen kopen die ter plekke gemaakt werden. Is dat niets om een extra centje te verdienen? of doe je dat al?

  Like

  • Daar zat ik eigenlijk ook al te denken, om bijvoorbeeld alleen al de benzinekosten en het eten eruit te halen. Helaas heb ik het op het moment te druk en vind ik het moeilijk om iets te bedenken wat ik kan verkopen. Maar ik hou het zeker in mijn achterhoofd 🙂

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s