Afvallen

Mijn buikje verklapte het al: ik ben te zwaar. Met een huidig gewicht van 86 kilo en lengte van 160 cm heb ik mijn bmi berekend en kwam ik uit op 33,6. Dat betekend dat ik obesitas “heb”; zwaar overgewicht. Dus heb ik een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten. Precies de ziektes die mijn moeder nu ook heeft. Dat een (grote) reden voor zorgen. Ook het auto-ongeluk heeft mij wakker geschud: een goede (of althans, een redelijk goede) gezondheid is niet zo vanzelfsprekend.

Om op een gezond gewicht/bmi te komen, moet ik mijn gewicht verlagen tot 63 kilo. Liefst 60, want ik hou van ronde getallen. Dat betekend dat ik 23 tot 26 kilo moet afvallen om op een gezond gewicht te komen.

Als ik mik op een halve kilo of hele kilo per week, dan ben ik 26 tot 52 weken bezig. Een half jaar tot een jaar. Dat is realistisch.

Ik heb nog nooit een serieuze poging gedaan tot afvallen. Als kind probeerde ik om gewoon niet te eten, wat ik maar een uur tot een paar uur volhield. Mijn moeder heeft mij ook geprobeerd koekjes en andere zoetigheiden te verbieden, maar als het niet uit jezelf komt, zal het ook niet gebeuren. Die pogingen faalden dus jammerlijk.

Ik dacht altijd: “later” ga ik keihard proberen af te vallen en dan heb ik minder kans op diabetes. Later was altijd “morgen”. Ik besef nu dat ik dit chronisch onbewust uitstel. Want afvallen vind ik zwaar. Koek en chocolade zijn veel makkelijker.

Onverwachte inspiratie kwam van een vriendin. Zij wil voor haar dertigste onder maat veertig komen (als ik het mij goed herinner). Ze vertelde dat ze elke dag kleinere, gezondere keuzes maakte. Kleine druppels laten de grote emmers vollopen. Als je daarvan voldoende hebt.

Dus: vanaf vandaag ga ik een serieuze poging doen om op een gezonder gewicht te komen. Ik wil telkens kleine keuzes maken die mij gezonder maken.

Binnenkort meer – ik wil hier meer over schrijven 🙂

Advertenties

12 gedachtes over “Afvallen

 1. Ik heb vanmorgen mijn streef gewicht gehaald! Ik heb er 2 jaar overgedaan een halve kilo per maand ongeveer. nu Ben ik bijna 14 kilo kwijt, voor en gezond bmi moet ik nog een kilo of 7 afvallen. Die komen wel. Met de tijd. Haastige spoed is zelden goed. Bij mij is het er immers aan gekomen door jaren medicijn gebruik. En iets wat jaren langzaam aan komt hoeft er niet binnen de kortste keren weer af. Deze manier werkt voor mij het beste want het heeft ook niet zo’n grote kans van mislukken als je de lat niet te hoog legt. Ik ben van maat 44 naar maat 40 gegaan.

  Geloof dat er zelfs een boek over geschreven is. Kaizen heet het.

  Like

 2. Recent is er bij mij Diabetes type II ontdekt en hoge bloeddruk. Ik ben pas 45 jaar en al jaren te zwaar. Lange tijd woog ik rond de 100 kg en ik ben klein maar 1.62. Nu krijg ik de rekening. Maar er is ook goed nieuws, door goed afvallen en gezonder eten kan ik grotendeels van de diabetes afkomen. Inmiddels volg ik een koolhydraatbeperkte eetwijze bij een speciale diabetisch diëtiste. Dieet noem ik het niet want dan werkt het voor mij niet, ik eet gewoon gezonder en val gelukkig af. Ik ben nu afgevallen naar 82 kg en voel me goed mijn streef gewicht ligt op 70 kg maar eigenlijk moet ik naar de centimeters op mijn buik kijken want die zijn voor mijn gezondheid nog belangrijker. Ik vind het erg verstandig dat je het overgewicht aanpakt. Ik heb dat niet gedaan en zie waar ik kwam. Succes.

  Like

 3. Op de Universiteit Maastricht wordt een dieetstudie gedaan en worden deelnemers gezocht met een BMI hoger dan 25. Aanmelden via ww.thinkslim.nl. misschien een hulp bij dit voornemen ? Veel succes.

  Like

  • Op dit moment wil ik meer gaan sporten. En het snacken beperken. Qua studentenleven lijkt het alsof “dieeten” en “afvallen” eigenlijk niet bij elkaar passen – maar er zijn genoeg sportieve, fitte studenten!

   Like

 4. Veel succes! Laat het af en toe eens horen zodat we je kunnen steunen. Voor mij zijn ideeën ook welkom. Wil nog graag 3 kilo maar de laatsten gaan een beetje moeizaam.
  Groetjes Thea.

  Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s